W dniach 14-15 grudnia 2024r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu: Obrębska Katarzyna z klasy III TŻ i Maksym Yakimchuk z klasy II TŻ brali udział w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Ekogala w Rzeszowie. Tematem przewodnim potraw konkursowych była kaczka. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego z kaczki i deseru z zastosowaniem owoców jagodowych, wanilii i białej czekolady. Nasi uczniowie przygotowali pierś z kaczki marynowaną w piwie podaną na czerwonej kapuście z wędzonym suszem owocowym i z sosem demiglace oraz żelkę jagodową z budyniem cytrusowym, „otuloną” włoską bezą .
W konkursie rywalizowały dwuosobowe zespoły z Polski, Słowacji i Ukrainy. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw pod okiem jurorów w obecności publiczności i zaprezentowanie ich przed komisją konkursową.
Siedmioosobowe Jury oceniało przebieg wykonania, sposób serwowania i walory smakowe potraw. Poziom konkursu był bardzo wysoki, rywalizujący uczestnicy to nie tylko profesjonalni kucharze ale kulinarni artyści, dlatego z dumą odnotowujemy wyróżnienie, jakie w rezultacie otrzymali Kasia i Maksym. Dzięki udziałowi w konkursie młodzież zdobyła nowe doświadczenie oraz poszerzyła swoje kulinarne horyzonty. Do konkursu młodzież przygotowali nauczyciele przdmiotów zawodowych: p. Edyta Młodochowska i p. Krzysztof Jonaszek. Opiekę podczas pobytu opiekę pedagogiczną sprawowała i wspierała p. Danuta Zajder.