ul. Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz

Szkoła Branżowa I stopnia

Zawód: kucharz

W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.

W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.

Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.

Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przechowywania żywności;
  • sporządzania potraw i napojów;
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • profesjonalnie dekorować potrawy
  • sporządzać potrawy i napoje
  • planować zakupy
  • planować i sporządzać karty menu
  • prowadzić działalność gastronomiczną
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
  • posługiwać się językami obcymi (angielskim)
  • współpracować w zespole

Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze:
kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.

 

Zawód: cukiernik

Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Program nauczania obejmuje:

  • przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole zasadniczej
  • przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
  • kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne.
  • w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.

Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!

Nauczysz się:

  • wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
  • tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
  • łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.

Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:

  • w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
  • w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
  • w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.

Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Skip to content