Zawód: kucharz
W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.
W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia.
Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.
Efektem kształcenia będzie przygotowanie ucznia do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- profesjonalnie dekorować potrawy
- sporządzać potrawy i napoje
- planować zakupy
- planować i sporządzać karty menu
- prowadzić działalność gastronomiczną
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów
- posługiwać się językami obcymi (angielskim)
- współpracować w zespole
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze:
kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
Zawód: cukiernik
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Program nauczania obejmuje:
- przedmioty ogólnokształcące zgodne z programem nauczania w szkole zasadniczej
- przedmioty zawodowe: technologie produkcji cukierniczej, technika w produkcji cukierniczej, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej
- kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne.
- w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!
Nauczysz się:
- wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
- tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
- łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:
- w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
- w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.