Zawód: technik hotelarstwa
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak organizacja pracy w hotelarstwie, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie. W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego, niemieckiego i rosyjskiego oraz francuskiego. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Absolwent potrafi:
- stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,
- stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,
- obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
- organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy, stosować różne formy obsługi konsumenta,
- przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,
- nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,
- oceniać jakość świadczonych usług,
- sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,
- współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,
- prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,
- postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.
Zawody dostępne dla absolwenta:
- technik hotelarstwa,
- organizator usług cateringowych,
- sekretarka,
- pracownik biurowy,
- kasjer walutowy,
- pracownik biura podróży,
- pracownik informacji turystycznej,
- recepcjonista,
- steward,
- stewardessa,
- pilot wycieczek,
- przewodnik turystyczny górski,
- przewodnik turystyczny miejski,
- przewodnik turystyczny terenowy,
- inspektor piętra hotelowego,
- bufetowy (barman),
- pokojowa.
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym : język angielski, chemia.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących(w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych:
- język obcy zawodowy,
- technologia gastronomiczna,
- zasady żywienia człowieka,
- wyposażenie zakładów gastronomicznych,
- podstawy żywienia dietetycznego,
- bezpieczeństwo i higiena pracy,
- pracownia technologii gastronomicznej,
- planowanie żywienia człowieka,
- informatyka w gastronomii,
- usługi gastronomiczne i cateringowe.
W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni gastronomicznej , a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w restauracjach w Polsce i za granicą – np. Włochy, Portugalia, Hiszpania.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
1) Przygotowanie i wydawanie dań,
2) Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwent potrafi:
- obsługiwać maszyny i urządzenia oraz nadzorować ich eksploatację,
- dokonywać odbioru jakościowego surowców i towarów,
- nadzorować i organizować przebieg procesów produkcyjnych potraw i ich ekspedycję,
- organizować i nadzorować obsługę konsumentów,
- dbać, aby przygotowane w zakładach żywienia zbiorowego potrawy i posiłki były zgodne z przyjętymi normami dietetycznymi,
- podejmować i prowadzić własną działalność gospodarczą,
- przygotować i organizować gastronomiczną obsługę imprez: bale, wesela, przyjęcia okolicznościowe w tym w warunkach nietypowych,
- przygotować i organizować żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie itp.,
- prawidłowo obsługiwać klienta,
- stosować zasady prawidłowego i zdrowego żywienia,
- dobierać działania marketingowe do sprzedaży usług żywieniowych,
- organizować pracę biurową i obsługę nowoczesnego sprzętu biurowego,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.
Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
- obiekty zbiorowego wyżywienia,
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
- instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
- organizacje ochrony konsumenta oraz obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
- samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych
Miejsca zatrudnienia absolwenta:
obiekty zbiorowego wyżywienia,
instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,
organizacje ochrony konsumenta oraz w obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,
samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystyczny
Zawód: technik organizacji turystyki
Przedmiot z rozszerzonym programem nauczania: język angielski.
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących( w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych
- język obcy zawodowy,
- geografia turystyczna,
- marketing w turystyce,
- informacja turystyczna,
- ekonomia w turystyce,
- podstawy psychologii,
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,
- bezpieczeństwo i higiena pracy.
Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
1) Planowanie i realizacja imprez i usług turystycznych,
2) Prowadzenie informacji turystycznej oraz sprzedaż usług turystycznych.
W toku zajęć uczeń odbywa trzy czterotygodniowe praktyki zawodowe.