ul. Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz

MARMOLADA na Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w Warszawie  (1-2.10.2024r.)

W dniach 1-2 października 2024 r.  21 uczniów, 7 nauczycieli ZSGiH wraz

z Naczelnikiem Wydziału Oświaty i Promocji Starostwa Powiatowego w Sandomierzu, uczestniczyło w XI Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w Warszawie.

Uczniowie  wraz nauczycielami przygotowali stoisko promujące naszą szkołę, Sandomierz i powiat sandomierski. Tegoroczna edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności obejmowała 3 specjalistyczne sesje. Sesja dotycząca CERTYFIKACJI dała  możliwość zapoznania się z tematyką dotyczącą:

  • Rozwoju bezpieczeństwa żywności w dobie cyfryzacji oraz najnowszych zmian w standardach IFS,
  • Co przyniesie przyszłość? Ryzyka biznesowe w branży spożywczej; – Ryzyka greenwaschingu
  • Wymagania dotyczące wykrywania ciał obcych w standardach bezpieczeństwa żywności.

W panelu dyskusyjnym  z udziałem ekspertów branży spożywczej wysłuchaliśmy problematyki związanej z AKTUALNYMI WYZWANIAMI DLA BIZNESU SPOŻYWCZEGO.

Sesja WELLBEING – INNOWACJE, KTÓRE ZMIENIAJĄ BRANŻE umożliwiła wzbogacenie wiedzę m.in. z zakresu:

  • Diety na poprawę humoru
  • Jak biznes odpowiada na problemy zdrowia psychicznego swoich konsumentów
  • Stres czy sukces. Klucz do zwiększenia wytrzymałości biznesowej.

Jak co roku, nasze stoisko wyróżniało się estetyką kompozycji i cieszyło się ogromnym zainteresowaniem; wszyscy ochoczo częstowali się smacznymi wypiekami. Największą furorę zrobiła wśród uczestników KONGRESU szkolna, sandomierska szarlotka. Pięknie prezentowało się także stoisko carvingu, na którym można było podziwiać profesjonalizm pani, zamieniającej  owoce i warzywa w zdobnicze dzieła sztuki.

Podziękowania i ukłony kierujemy ku Markowi Marcowi, absolwentowi naszej Szkoły, organizatorowi tego wydarzenia – za zasponsorownie naszego wyjazdu do Warszawy. Udział w Kongresie był dla wszystkich okazją do zdobycia nowych informacji związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Kongres to jedno z największych i najważniejszych wydarzeń w Polsce podczas którego eksperci i liderzy z branży spożywczej dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Dla naszej szkolnej ekipy był to również czas super integracji.

Skip to content