Dobre wieści z Gdyni, gdzie w dniach 20-22 marca odbywał się Finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Nasza uczennica Natalia Pawlik z klasy 3TŻ uzyskała TYTUŁ FINALISTY!!!
W tegorocznej olimpiadzie w etapie szkolnym wzięło udział 5800 uczestników z całej Polski, w etapie okręgowym 684, a ścisłym finale 60. Tematyką wiodącą tegorocznej olimpiady była „Żywność wspierająca odporność”.
Jak wyglądały zmagania?
Etap centralny składa się z części pisemnej i części praktycznej. Część pisemna obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania tematyki wiodącej, z zakresu obsługi konsumenta i gastronomii oraz nauki o żywności i żywieniu. Część praktyczna obejmuje wykonanie zadania polegającego na: sporządzaniu i ekspedycji dań (zup, potraw zimnych, gorących, deserów i napojów), serwowaniu dań i napojów, organizowaniu i wykonywaniu usług gastronomicznych.
Uzyskany tytuł uprawnia do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego oraz zwolnienia z postępowania kwalifikacyjnego na wyższe uczelnie ( na określonych kierunkach studiów).
Gratulacje dla Natalii !!!