16 maja 2024r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN zapachniało kuchnią regionalną. Warsztaty gastronomiczne „Szymanowskie smaki” poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Szymanowic Dolnych (gmina Klimontów). W zajęciach wzięli udział uczniowie z klas gastronomicznych – branżowych i technikalnych. Uczestniczyli w nich także zaproszeni rodzice uczniów, którzy mogli zobaczyć na żywo – w praktyce, czego uczą się ich dzieci.
Panie z KGW przeprowadziły interesujące zajęcia, podczas których wspólnie z uczniami oraz ich rodzicami przyrządzały tradycyjne potrawy i wypieki naszego regionu: zalewajkę szymanowską, pierogi ruskie i z truskawkami, rogaliki, śliwkę pieczona w boczku. Opowiadały także o dawnych obyczajach, strojach wiejskich oraz tradycjach ludowych i kuchni świętokrzyskiej. Zaprezentowały również wyroby – rękodzieła, które same wykonują na różne okoliczności.
Warsztaty pogłębiły wiedzę o świętokrzyskiej kuchni regionalnej, tożsamości kulinarnej, która jest jednym z elementów decydujących o odrębności kulturowej lokalnych społeczności. Spotkanie było okazją do integracji pokoleń – kulinarna współpraca zaowocowała pysznymi, wspólnie degustowanymi daniami.
Zaproszone Panie z KGW były pod dużym wrażeniem wyposażenia pracowni szkolnych, panującej w szkole miłej atmosfery oraz zaangażowania uczniów i nauczycieli szkoły w różne zajęcia pozalekcyjne. To wyjątkowe wydarzenie mogło zaistnieć dzięki inwencji i działaniom pani Karoliny Domoradzkiej – nauczycielki ZSGiH.