W piątek, 17 maja 2024r., w auli Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN, ze społecznością szkoły spotkali się niezwykli goście – to absolwenci Technikum Przetwórstwa Owoców i Warzyw, którzy 55 lat temu ukończyli szkołę i zdawali egzamin dojrzałości. Przyjechali na tę okazję z różnych stron Polski i świata! Zebranych powitała serdecznie dyrektor szkoły Bogusława Chruściel, dziękując im za tworzenie pięknych kart historii szkoły. Bo to w niej właśnie, poprzez pobyt i naukę pozostawili cząstkę siebie i swojego życia.
Absolwenci z estymą wspominali nauczycieli – wykładowców i czasy nauki szkolnej w znanej i słynnej w Polsce sandomierskiej MARMOLADZIE.
Uroczystość zaszczycili seniorzy; wychowawca ówczesnej VA Zdzisław Pytlak i uczący wówczas nauczyciele: Teresa i Zygmunt Duszowie, Witold Kasprzyk, zaocznie zaś pozdrowienia i uściski przesłali Anna Michalska, Adam Podsiadły i Zofia Szpernal. Wielu wzruszeń i emocji dostarczyło wystąpienie i prezentacja prof. Zbigniewa Pałachy – absolwenta i wykładowcy warszawskiej SGGW i jego żony (klasowej koleżanki z MARMOLADY), którzy z pomocą bogatej kolekcji zdjęć przywoływali „szkolnych, sandomierskich wspomnień czar”. Jakże przekonująca wydaje sie myśl polskiego filozofa i pedagoga Tadeusza Kotarbinskiego przytoczona przez dyr B. Chruściel, że „Przeszłość zachowana w pamięci staje się częścią teraźniejszości”.
Spotkanie zwieńczyło wspólnie odśpiewane STO LAT i degustacja, przygotowanego na tę okazję tortu.
Muzycznie czas spotkania umilały śpiewem uczennice szkoły i znany w środowisku DJ Piotr Ziółkowski – absolwent MATURA 2009. Szkolne wspomnienia i opowieści kontynuowano wieczorem na wspólnej biesiadzie, zaopatrzonej kulinarnie przez uczniów i nauczycieli MARMOLADY.
Następnego dnia, w sobotę seniorzy odwiedzili groby nauczycieli na Cmentarzu Katedralnym, po czym udali się na sandomierską Starówkę.
Absolwenci MATURA rocznik 1969, aktywnie włączyli się do zbiórki funduszy na stypendium fundowane od ubiegłego roku przez Klub Sympatyków Sandomierska MARMOLADA dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich.
Organizatorem przedsięwzięcia był Zarząd Klubu Sympatyków Sandomierska MARMOLADA, całość inicjowała, koordynowała i spotkanie prowadziła prezes KLUBU p. Urszula Chabel (absolwentka i wieloletnia nauczycielka ZSGiH).