ul. Wojska Polskiego 22, 27-600 Sandomierz

Warsztaty gastronomiczne „Potrawy wielkanocne”

W dniu 21 marca 2022 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich odbyły się warsztaty gastronomiczne „Potrawy wielkanocne”. Było to  kolejne z cyklu spotkanie, w którym brali udział uczniowie ze Szkół Podstawowych z powiatu sandomierskiego wraz z opiekunami. Celem warsztatów było przede wszystkim rozwijanie kulinarnej kreatywności oraz unowocześnienie tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas kulinarnego spotkania zaproponowano młodzieży wykonanie potraw wielkanocnych w nowej odsłonie. Warsztaty rozpoczęły się od spotkania z starostą Marcinem Piwnikiem oraz burmistrzem Marcinem Marcem.

Po krótkim powitaniu młodzież i przedstawiciele uczniów ZSGIH udali się na pracownie szkolne. Tam pod fachowym okiem nauczycieli rozpoczęła się główna część spotkania czyli sporządzanie wielkanocnych potraw. Uczniowie wraz w przedstawicielami władz miasta i powiatu przygotowali: żurek, jaja w cieście francuskim, sałatkę chrzanową, ruloniki z szynki, białą kiełbasę zapiekaną z ananasem. Na słodko sporządzono: koszyczki, zajączki wielkanocne, oraz jajeczka z ciasta kruchego, Uczestnicy warsztatów zdobili również baby wielkanocne. Podczas spotkania zaproszona młodzież składała serwetki oraz zapoznała się z zasadami nakrywania i dekoracji stołów. Dodatkową atrakcją były pokazy barmańskie, baristyczne oraz carvingu w wykonaniu uczniów ZSGiH. Warsztaty były również miejscem wymiany informacji zawiązanych z preorientacją zawodową prowadzoną w szkołach podstawowych.

Spotkanie zakończyła degustacja sporządzonych specjałów.

Propozycje wielkanocne:

„Kruche ciasteczka – jajeczka”

Normatyw surowcowy na 1 porcję:

  • 3 ½ szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajo całe
  • 1 kostka margaryny
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób wykonania:

Z podanych składników wyrobić ciasto (krótko – do połączenia składników).

Rozwałkować podsypując mąką na grubość ok. 4mm.

Za pomocą foremki-jajka wycinać ciasteczka.

W części ciasteczek, za pomocą kieliszka, na środku wycinać otwór na żółtko.

Piec w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 10-15 minut.

Po upieczeniu ciasteczka przestudzić.

Ciasteczka całe i wycięte łączyć ze sobą za pomocą kremu budyniowego, śmietanowego, lub dżemu brzoskwiniowego tak, aby tworzyły dekoracyjne jajeczka.

Wierzch posypywać cukrem pudrem lub dekorować lukrem.

Sałatka chrzanowa z jajkiem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 25 dag szynki drobiowej
  • pół cebuli
  • 2 korniszony
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • roszponka do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka ,szynkę, cebulkę i korniszony kroimy w kostkę ,dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, majonez i chrzan ,doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystko dokładnie.

Podajemy w małych szklaneczkach lub słoiczkach udekorowane roszponką.

Francuskie oczka z jajkiem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  •  3-4 jajka na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżka czarnuszki lub czarnego sezamu
  • 2-3 łyżki majonezu

Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wykrajamy kółka, każde smarujemy roztrzepanym jajkiem, na każde układamy plasterek ugotowanego jajka ,solimy, ciasto które wystaje dookoła jajka, posypujemy czarnuszką .
Pieczemy w temp. 200 stopni przez 10 min. Jak wystygną to na każdy wyciskamy kleksa majonezu

Serdecznie zachęcamy do obejrzenia filmu poniżej przedstawiającego wydarzenie oraz reszty zdjęć dostepnych na naszym Facebooku pod tym adresem.

Skip to content