„W naszej szkole po raz trzeci odbyły się warsztaty z cyklu „Łowcy smaków” z okazji dnia św. Marcina, a tym samym związanych z nim tradycji wypieku rogali swietomarcińskich oraz gęsiny. Gościliśmy ośmioklasistów ze szkół podstawowych nr 1, 2, 3 i 4 w Sandomierzu oraz ze Szkoły Podstawowej w Dwikozach. Zobaczyli oni praktyczną naukę zawodu w Marmoladzie i czynnie uczestniczyli w zajęciach na pracowni gastronomicznej. Warsztaty miały na celu nie tylko przedłużenie staropolskiej tradycji świętowania dnia św. Marcina, ale także propagowanie używania produktów regionalnych w kuchni oraz promocję szkoły wśród uczniów szkół podstawowych, którzy z ogromnym zaangażowaniem wzięli udział w wydarzeniu m.in.: wypiekali rogale, lepili pierogi z gęsiną. Podczas warsztatów gościliśmy już po raz trzeci Starostę Powiatu sandomierskiego – Pana Marcina Piwnika, Panią Naczelnik Wydziału Oświaty i Promocji w Sandomierzu – Ewę Drzazgę, Starszego Wizytatora Kuratorium Oświaty w Sandomierzu – Panią Anetę Drypę, Dyrektora Szkoły Podstawowej nr 1 w Sandomierzu Pana Marcina Sykuckiego oraz Przewodniczącą Rady Rodziców naszej szkoły – Panią Joannę Wiechnicką jak również lokalne media.
Zachęcamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia, a za rok zapewne zorganizujemy kolejne ciekawe warsztaty.
Osoby odpowiedzialne za organizację warsztatów: Edyta Młodochowska, Marta Bator, Danuta Zajder, Krzysztof Jonaszek
Fotorelacja: LINK