– to motyw przewodni XXVI edycji wystawy z cyklu URODA STOŁU, zorganizowanej w auli szkolnej Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich.
„Dyrektor ZSGiH Bogusława Chruściel powitała wszystkich przybyłych na uroczystość gości – przedstawicieli władz samorządowych i oświatowych z burmistrzem miasta Sandomierza Marcinem Marcem, dyrektorów szkół podstawowych, sponsorów, lokalne media oraz młodzież.
Stół jest piękny, kiedy o czymś opowiada” – ta myśl była inspiracją do wykonania dekoracji stołów z okazji różnych świąt i uroczystości rodzinnych – wspomina pomysłodawczyni i autorka XXV szkolnych wystaw, wieloletnia nauczycielka przedmiotów zawodowych ZSGiH, pani Urszula Chabel. Otwarcie kolejnej – XXVI wystawy było wyjątkową okazją do prezentacji wydanej przez Starostwo sandomierskie publikacji „URODA STOŁU czyli pomysłowe aranżacje do tematu i okazji”. Pięknie edytorsko wydane albumy były podziękowaniem dla instytucji, zakładów gastronomicznych, hoteli, które od wielu lat współpracują ze szkołą, są bazą szkoleniową do odbywania praktyk zawodowych uczniów.
W tym roku organizacji i aranżacji wystawy podjęli się nauczyciele ZSGiH – Edyta Młodochowska i Krzysztof Jonaszek, którzy czuwali nad merytorycznym i profesjonalnym przygotowaniem ekspozycji przez uczniów klas branżowych, gastronomicznych i hotelarskich. Wspierali ich wychowawcy klas i Samorząd Uczniowski szkoły. Do prezentacji stołów włączyli się po raz pierwszy uczniowie ze szkół podstawowych Sandomierza – nr 1 i nr 3 oraz SP z Obrazowa. Młodzież przygotowała kilkanaście stołów, nawiązując poprzez różne elementy wystroju, do obrazów znanych malarzy: Vincenta van Gogha, Jana Matejki, Lidii Olbrycht, Claude’a Moneta, Bangsa. Ważnym elementem każdej aranżacji stołu było skomponowane, stosowne menu, nawiązujące do smaków autora obrazu, czy też epoki.
Należy podkreślić, iż zespoły klasowe same wybierały tematykę prezentacji i wykazały się dużym zaangażowaniem w jej przygotowanie.
Miłym i smacznym akcentem uroczystości był poczęstunek, przygotowany przez współpracujących ze szkołą szefów kuchni restauracji i hoteli oraz naszych szkolnych gastronomów.
Wystawę można zwiedzać do 18 kwietnia w godzinach od 9.00 do 14.00. Serdecznie zapraszamy!