We wtorek (12.03.2024r) szkoła znów zapełniła się gośćmi. A to za sprawą uczniów szkół podstawowych z Łukawy, Złotej, Gór Wysokich oraz Śmiechowic oraz ich opiekunów, którzy przybyli na wiosenne warsztaty kulinarne ŁOWCY SMAKU. Tym razem tematem przewodnim zajęć były BABY WIELKANOCNE – „królowe” wiosennych stołów świątecznych. Uczniowie – gospodarze z Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie cukiernik i kucharz oraz z Technikum Żywienia, będący natenczas pomocnikami, przyrządzili z gośćmi wypieki na wiele sposobów: była więc baba z majonezem, marmurkowa, gotowana, z jabłkami i cynamonem i niezastąpiona baba drożdżowa.
Z zaciekawieniem i zainteresowaniem ośmioklasiści zgłębiali bardzo przydatną w życiu sztukę układania serwetek.
Dyrektor Szkoły Bogusława Chruściel, zachwycona efektami wspólnej pracy podziękowała wszystkim za zaangażowanie, zaprosiła uczniów szkół podstawowych do kontynuowania nauki właśnie w MARMOLADZIE. Dużą przyjemność sprawiła wszystkim wspólna degustacja wypieków.
Podobne warsztaty odbyły się następnego dnia, w środę 13 marca, tym razem z udziałem uczniów klasy I Szkoły Podstawowej Nr 4. Dzieci zachwyciły wszystkich, swoją bezpośredniością, i kreatywnością, i zaangażowaniem.
Nad całością kulinarnego przedsięwzięcia czuwali nauczyciele przedmiotów zawodowych ZSGiH Edyta Młodochowska i Krzysztof Jonaszek.
Zupełnie inny charakter miało przeprowadzone w tym czasie spotkanie uczniów klas maturalnych: IV LO i V HŻ z chor. Danielem Zdybem i towarzyszącym mu żołnierzem Zasadniczej Służby Wojskowej z 3 Batalionu Radiotechnicznego w Sandomierzu. Wojskowi przybyli do szkoły z misją promocyjną wyższych uczelni wojskowych, przedstawili zalety służby i pracy w wojsku, omówili zasady rekrutacji. Chor. D. Zdyb poprowadził spotkanie bardzo merytorycznie i ciekawie, zainteresowani uczniowie uzyskali wyczerpujące, potrzebne im informacje.