Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. KEN w Sandomierzu realizuje projekt nr FESW.08.04-IZ.00-0010/23 pn. „Zawodowa Autostrada”.
Projekt jest realizowany w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027, Działanie 08.04 Wsparcie na rzecz szkolnictwa podstawowego i średniego (z wyłączeniem infrastruktury).
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków EFS+.
Wartość projektu: 763 993,75 PLN.
Wysokość dofinansowania przez Unię Europejską: 681 493,75 PLN.
Celem głównym projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół
Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu poprzez:
– realizację zajęć dodatkowych i staży uczniowskich,
– podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli,
– zakup pomocy dydaktycznych niezbędnych do realizacji projektu.
Projekt skierowany jest do uczniów Technikum nr 2 w Zespole Szkól Gastronomicznych i
Hotelarskich w Sandomierzu oraz nauczycieli tam zatrudnionych.
Oferta projektu:
- Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje zawodowe:
- Doradztwo zawodowe grupowe
- Doradztwo zawodowe indywidualne
- Biznes i zarządzanie
- Kuchnia polska i staropolska
- Kuchnia wega i wege
- Słodki stół
- Zdrowy fast food
- Finger food
- Organizacja stołu
- Kuchnie świata
- Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
- Zajęcia dla uczniów rozwijające kompetencje kluczowe:
- Język angielski
- Język niemiecki
- Język polski
- Matematyka
- Technologie cyfrowe
- Warsztaty z zakresu kształtowania postaw antydyskryminacyjnych
- Szkolenia zawodowe (zlecone) dla uczniów:
- Florystyka
- Carving
- Wizaż
- Dwa wyjazdy edukacyjne dla uczniów:
- Zwiedzanie hotelu min. 4* od kuchni
- Staże uczniowskie:
- Stażem uczniowskim zostanie objętych 30 uczniów
- Szkolenie zawodowe dla nauczycieli
- Szkolenie „Zarządzanie projektem”
- Szkolenie „Komunikacja interpersonalna”
- Szkolenie ” Psychologia osobowości”
- Szkolenie „Trening rozwoju osobistego”
- Szkolenie „Coaching, tutoring i mentoring w edukacji”
- Studia podyplomowe dla nauczycieli:
- Zarządzanie w biznesie
- Neurodydaktyka z elementami tutoringu i mentoringu lub pokrewne
- Szkolenie zawodowe dla nauczycieli realizowane w trakcie wyjazdów szkoleniowo-doskonalących:
- I wyjazd – zwiedzanie hotelu od kuchni oraz cztery szkolenia
- II wyjazd – zwiedzanie hotelu od kuchni oraz cztery szkolenia
- III wyjazd – udział w targach, zwiedzanie hotelu od kuchni oraz jedno szkolenie
- VI wyjazd – zwiedzanie hotelu od kuchni oraz trzy szkolenia
Pomoce dydaktyczne, które zostaną zakupione w ramach projektu:
- Waga kuchenna LCD z legalizacją – 4 szt.
- Seria ECO+ – 1 szt.
- Hendichef urządzenie multifunkcyjne – 1 szt.
- Cyrkulator zanurzeniowy do gotowania SOUS VIDE SMARTVIDE X – 1 szt.
- Wkład dystansujący do pojemników izolowanych GN 1/1 i GN 2/1 SAMMIC – 1 szt.
- Pojemnik GN 1/1 i 2/1 do cyrkulatora SAMMIC SMARTVIDE X – 1 szt.
- Szybkoschładzarki szokowe SIN OF COLD – 1 szt.
- Pistolet wędzarniczy – 3 prędkości podawania dymu – 1 szt.
- Ostrzałka do noży elektryczna – 1 szt.
- Thermosystem bEMAR – 2 szt.
- Grill kontaktowy podwójny – 1 szt.
- Smażalnik – 1 szt.
- Naleśnikarka – 1 szt.
- Pakowarka próżniowa – listwowa – 2 szt.
- Opiekacz – 1 szt.
- Kompletne zestawy komputerowe wraz z oprogramowaniem właściwym dla realizacji zajęć projektowych – 16 szt.
- Kompletne zestawy komputerowe wraz z oprogramowaniem – 8 szt.
- Okulary VR – wirtualne laboratorium przedmiotowe – zestaw 8 sztuk wraz z pakietem
- oprogramowania służącym do nauki przedmiotów ogólnych w technologii 3D.
Przewidywane efekty, rezultaty realizacji projektu:
- zwiększenie poziomu wiedzy i rozwinięcie kompetencji kluczowych i zawodowych uczniów,
- rozwój zawodowy uczniów,
- podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych nauczycieli.
#FunduszeEuropejskie